Morgen ist Fettisdagen oder Semmeldagen.
Am
Faschingsdienstag ist in Schweden ”Fettisdag”!
Fettisdag
heißt so viel wie „fetter Dienstag“ und ist der letzte Tag vor dem Beginn der
katholischen Fastenzeit, also die letzte Möglichkeit, fette und gehaltvolle
Nahrung zu sich zu nehmen und somit „semla“ zu essen. Semla sind diese großen
Hefeteigkugeln gefüllt mit Marzipan und viel Sahne, die man zur Zeit überall in
allen Konditoreien und Supermärkten kaufen kann.
Natürlich kann man die Semlor selber backen und hier findest du auch das passende Rezept:
Semlor für ca.
10-12 Stück
- 50 g Hefe
- 100 g Butter
- 300 ml Milch
- 1 Ei
- 100 g Zucker
- 1 TL Backpulver
- 700 g Weizenmehl
- 1 TL Kardamom
- Puderzucker
- ½ TL Salz
Zerkrümelt
zuerst die Hefe in einer Schüssel. Butter schmelzen und fügt die Milch hinzu
und erwärmt das leicht. Die lauwarme
Flüssigkeit nun in die Schüssel mit der
Hefe geben und solange rühren, bis die Hefe aufgelöst ist. Salz, Kardamom,
Zucker und das Ei hinzufügen. Weizenmehl mit dem Backpulver vermischen und
Mischung dann nach und nach zur Flüssigkeit geben. Alles zu einem lockeren Teig
kneten und dann etwa 30 Minuten zum Gehen an einen warmen Platz stellen. Ist
der Teig genug aufgegangen, knetet ihn noch einmal gut durch und teilt ihn in 10
gleichgroße Teile.
Aus diesen dann gleichmäßige Bällchen formen, auf ein Backblech legen und sie nochmals 30 Minuten gehen lassen. Die Bällchen mit dem aufgeschlagenem Ei bestreichen.
Aus diesen dann gleichmäßige Bällchen formen, auf ein Backblech legen und sie nochmals 30 Minuten gehen lassen. Die Bällchen mit dem aufgeschlagenem Ei bestreichen.
Im
vorgeheizten Ofen die Semlor für etwa 8-10 Minuten bei ca. 200 Grad backen.
Füllung
Marzipanrohmasse
(150 - 200 g)
etwas
Milch
Sahne
(ca.1/2l)
Sobald
die Semlor im Ofen sind, könnt ihr euch um die Füllung kümmern. Vermischt
einfach etwas Mandelmasse mit ein wenig Milch bis es eine cremige Masse ergibt.
Sahne steif schlagen. Wenn die Semlor dann kalt sind, oberen Teil abschneiden,
sie etwas aushöhlen und die Füllung (zuerst die Marzipanmasse, dann die Sahne)
hineingeben. Setzt zuletzt noch den „Hut“ auf, streut Puderzucker darüber.... mmmhhh lecker!!!
Imorgon är Fettisdagen eller Semmeldagen.På fettisdagen är i Sverige "Fettisdag"!Fettisdag betyder ungefär "Fat Tuesday" och är den sista dagen före den katolska fastan, sista chansen att ta fett och rik mat, och därmed "Semla" att äta. Semla dessa stora deg bollar fyllda med mandelmassa och massor av kräm som du för närvarande kan köpa överallt i alla konditorivaror butiker och stormarknader.
Naturligtvis kan du baka semlor själv och här hittar du också rätt recept:
Semlor för ca 10-12 st
50 g jäst
100 g smör
300 ml mjölk
1 ägg
100 g socker
1 tsk bakpulver
700 g vetemjöl
1 tsk kardemumma
strösocker
½ tsk salt
Först den smulade jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm ljuset. Den ljumma vätskan in nu i skålen med jästen och rör tills jästen är upplöst. Salt, kardemumma, socker och tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och blanda den till låg och sakta till vätskan. Knåda till en mjuk deg och ställ sedan in ca 30 minuter att gå till en varm plats. Om degen är tillräckligt stigit, knåda den igen genom väl och dela den i 10 lika stora delar.
För dessa sedan bilda enhetliga bollar, plats på en plåt och låt jäsa igen i 30 minuter. Köttbullar med en öppnad äggets ytskikt.
Grädda i förvärmd ugn att baka i ca 8-10 minuter semlor på cirka 200 grader.
fyllning
Marsipan (150 - 200 g)
lite mjölk
Grädde (ca.1/2l)
När semlor är i ugnen kan du du ta hand om fyllningen. Bara lite mandelmassa blandat med lite mjölk tills det är en krämig konsistens. Grädde tills hård. När semlor är kallt och sedan skära den övre delen, undergräver de något och fylla (den första marsipan, sedan grädde) till att ge. Ställer eller sista "hatt" på, strödde florsocker över den .... mmmhhh läckra!
Imorgon är Fettisdagen eller Semmeldagen.På fettisdagen är i Sverige "Fettisdag"!Fettisdag betyder ungefär "Fat Tuesday" och är den sista dagen före den katolska fastan, sista chansen att ta fett och rik mat, och därmed "Semla" att äta. Semla dessa stora deg bollar fyllda med mandelmassa och massor av kräm som du för närvarande kan köpa överallt i alla konditorivaror butiker och stormarknader.
Naturligtvis kan du baka semlor själv och här hittar du också rätt recept:
Semlor för ca 10-12 st
50 g jäst
100 g smör
300 ml mjölk
1 ägg
100 g socker
1 tsk bakpulver
700 g vetemjöl
1 tsk kardemumma
strösocker
½ tsk salt
Först den smulade jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm ljuset. Den ljumma vätskan in nu i skålen med jästen och rör tills jästen är upplöst. Salt, kardemumma, socker och tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och blanda den till låg och sakta till vätskan. Knåda till en mjuk deg och ställ sedan in ca 30 minuter att gå till en varm plats. Om degen är tillräckligt stigit, knåda den igen genom väl och dela den i 10 lika stora delar.
För dessa sedan bilda enhetliga bollar, plats på en plåt och låt jäsa igen i 30 minuter. Köttbullar med en öppnad äggets ytskikt.
Grädda i förvärmd ugn att baka i ca 8-10 minuter semlor på cirka 200 grader.
fyllning
Marsipan (150 - 200 g)
lite mjölk
Grädde (ca.1/2l)
När semlor är i ugnen kan du du ta hand om fyllningen. Bara lite mandelmassa blandat med lite mjölk tills det är en krämig konsistens. Grädde tills hård. När semlor är kallt och sedan skära den övre delen, undergräver de något och fylla (den första marsipan, sedan grädde) till att ge. Ställer eller sista "hatt" på, strödde florsocker över den .... mmmhhh läckra!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen